Yaz Aylarında Göz Hastalıkları Artıyor!

Yaz Aylarında Göz Hastalıklarına Dikkat!

Uzmanlar, yaz aylarında göz hastalıklarının arttığını belirtiyor ve önemli uyarılarda bulunuyor.

Yaz mevsimi, çeşitli çevresel faktörler nedeniyle göz sağlığını riske atabilir. Güneş ışınlarının dik açıyla gelmesi, yükselen sıcaklık değerleri, havuz ve klima kullanımının artması gibi etkenler göz hastalıklarının görülme sıklığını artırabilir. Bu dönemde göz sağlığıyla ilgili olarak merak edilen konular arasında “Havuz ve denizde kontakt lens kullanılabilir mi?” ve “Güneş gözlüğü takmanın önemi nedir?” gibi sorular yer alıyor. Memorial Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Olcay Yalçın, yaz aylarında artan göz problemlerine dikkat çekerek merak edilen soruları cevaplıyor ve alınması gereken önlemler konusunda önemli bilgiler veriyor.

Yazın Katarakt ve Sarı Nokta Riskine Karşı Önlem Alın!

Uzun süre güneş ışığına maruz kalmak, katarakt oluşumunu hızlandırabilir, sarı nokta hastalığı riskini artırabilir ve kornea tabakasında güneş yanığına neden olabilir. Göz sağlığını korumak, hem kısa hem de uzun vadede göz rahatsızlıklarını önlemek açısından hayati önem taşımaktadır.

Havuza ve Denize Kontakt Lensle Girmeyin!

Özellikle tatil döneminde deniz ve havuzda kontakt lens kullanmamaya özen göstermelisiniz. Kontakt lenslerle suya girmek, gözde kornea enfeksiyonu riskini artırabilir. Bu nedenle kontakt lenslerle denize veya havuza girmemek önemlidir.

Tek Kullanımlık Lensler Öneriliyor

Kontakt lenslerle denize girerken yüzücü gözlükleri kullanmak, genel göz sağlığı açısından önemlidir. Eğer kontakt lenslerle suya girildiyse, o lens hemen çıkarılmalıdır. Kontak lensle ilişkilendirilen enfeksiyonlar ciddi sonuçlara yol açabilir, bu nedenle temkinli olunmalıdır.

Güneş Gözlüğü Kullanımı Önemli!

Güneş gözlükleri, alerji ve göz kuruluğunu önlemekte önemli rol oynar. UV ışınlarının göz sağlığı üzerindeki zararlarını önlemek için %100 UV korumalı güneş gözlüklerini tercih etmelisiniz. Ayrıca güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarı çıkmaktan kaçınmak ve başınızı bir şapka ile korumak da faydalı olacaktır.

Klima Kullanımına Dikkat!

Özellikle yaz aylarında sık kullanılan klimalar, göz kuruluğuna ve mikroplara neden olabilir. Göz kuruluğundan muzdarip olanlar ve kontakt lens kullananlar bu durumdan daha fazla etkilenebilir. Klimaların temizliğine dikkat edilmeli, ortam arada sırada havalandırılmalı ve gözleri nemli tutmak için suni gözyaşı damlaları kullanılmalıdır. Ayrıca, klimaların devamlı açık tutulması göz kuruluğunu artırabilir, bu nedenle dikkatli olunmalıdır. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Bel fıtığı sanıp doktora gitti, skolyoz olduğunu öğrendi! ‘Erken tanı en güçlü silah’

Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, yoğun konser temposu nedeniyle yaşadığı bel ağrıları sonrası doktora başvurdu. Bel fıtığı şüphesiyle gittiği muayenede, o güne dek sadece adını duyduğu bir rahatsızlığın kendi kapısını çaldığını öğrendi. Skolyoz tanısı alan ve “Skolyoz sadece bir duruş değil, farkındalık meselesi: Farkında ol, destek ol!” diyen Melis Fis, Skolyoz Farkındalık Etkinliği’ne hem şarkılarıyla renk kattı hem de özellikle gençlerde sık karşılaşılan skolyoza yönelik kendi hikayesini içtenlikle anlattı.

Sağlığınız tehlikede olabilir: Klima kullanırken bunlara dikkat!

Uzmanlar, sıcak havalarda konforlu olabilmek ve verimli çalışabilmek için kullanılan klimaların aynı zamanda insan sağlığı açısından ciddi sorunlara da yol açabildiğini belirtti.

Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin yalnızca kilo vermeye odaklanan klasik programlardan ayrıldığını ve bireyin yaşam kalitesini artırarak, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağladığını belirtti. Peki Psikodiyet nedir? işte uzmanından açıklamalar.

Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Keneye kolonya dökmek veya ateş basmak KKKA riskini artırıyor! Uzmanlar, doğru çıkarma yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken belirtileri sıraladı.

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Uzmanından güneş ışınlarına karşı uyarı: Cilt kanserine yol açıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dematoliji-Cildiye) Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, cilt kanseri sebepleri ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının cilt kanseri için ana risk faktörü olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yazıcı; “Solaryumda maruz kalınan yapay güneş ışını da kanser gelişimi için aynı riske sahiptir. Cilt kanseri için diğer risk faktörlerinin başında yaş gelir. Yıllar içerisinde ne kadar süre güneşe maruz kalınırsa cilt kanseri gelişim riski artar” dedi.