Tüm taşıt ilanlarında zorunlu oldu: Haksız rekabet sona eriyor

Ticaret Bakanlığından Yeni Düzenleme: Otomotiv İlanlarında Kimlik ve Yetki Doğrulaması Zorunlu

Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe sahte taşıt ilanlarının, spekülatif fiyat artışlarının ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçmek amacıyla ilan platformlarına kimlik ve yetki doğrulaması yükümlülüğü getirdi. Bu düzenleme 31 Ağustos 2023 tarihinde yürürlüğe girdi.

Bakanlık, bu yükümlülüklerin hayata geçirilmesi için Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kurdu. Artık ilan platformları, 1 Kasım 2023 itibarıyla taşıt ilanlarında kimlik doğrulaması yapmakta ve kimlik bilgileri doğrulanmayan kişilerin ilan vermesini engellemektedir.

Tüm taşıt ilanlarında EİDS Yetki Doğrulaması Zorunlu Hale Geldi

EİDS’nin ikinci aşaması olan yetki doğrulaması ise model yılı 2023, 2024 ve 2025 olan taşıt ilanları için 7 Nisan’da başladı. Tüm taşıt ilanlarında yetki doğrulaması ise 16 Haziran’da zorunlu hale getirildi.

Bu sayede, EİDS yetki doğrulama uygulamasıyla ilanlar yalnızca yetki belgeli oto galeriler ya da taşıt sahibi tarafından verilebilmektedir. Yetkisiz kişilerin ilan girişi yapması engellenmiştir.

Ticaret Bakanlığı, EİDS ile spekülatif fiyat oluşumları ve tüketici mağduriyetlerini önlemeyi hedeflerken, sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısı oluşturmayı amaçlamaktadır.

Yeni sistem, satıcılar ve alıcılar arasında daha şeffaf ve denetlenebilir bir ilan ortamı oluşturmayı amaçlamaktadır.

‘Kademeli Geçiş, Sektörün Adaptasyonu Açısından Olumlu’

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koyuncu, EİDS’in otomobil satışı için ilan sitelerini kullanan kişilerin yetkilerinin kontrol edilmesini sağladığını belirtti. Koyuncu, uygulamanın kayıt dışı ticareti engellemesi ve sektörde kayıtlı işletmeleri destekleyeceğini vurguladı. Ayrıca, kayıt dışı ticaretin neden olduğu haksız rekabetin ortadan kalkacağını ifade etti.

Related Posts

Dünya piyasaları sarsılabilir: Dev ekonomiler krizin eşiğinde!

Ortadoğu ve Ukrayna’daki savaşların etkisi sürerken, Asya’da büyüyen ekonomik sorunlar yeni bir bankacılık krizinin habercisi olabilir. Çin ve Rusya’daki gelişmeler küresel piyasalar için ciddi riskler barındırıyor. Uzmanlar, kriz ihtimaline karşı önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

Hükümet düğmeye bastı! TOKİ’den İstanbul’a kiralık konut adımı: Detaylar belli oluyor

İstanbul’da kira artışlarının önüne geçebilmek için hükümet harekete geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ eliyle İstanbul’da kiralık konut projesi başlatılacağını duyurdu. Peki detaylar neler? Kiralar düşecek mi? İşte cevabı…

Wall Street alarmda! ABD’yi zora sokacak seçim yatırımcıları depresyona soktu!

New York belediye başkanlığı için Müslüman ve sosyalist aday Zohran Mamdani, finans çevrelerinde panik havası yarattı. Wall Street yatırımcıları, vergi artışları ve sıkı düzenlemelerle karşı karşıya kalmaktan endişeli.

Seyahat pazarı 2040’a kadar 3 katına çıkacak

Boston Consulting Group’un (BCG) araştırmasına göre, tatil amaçlı seyahatlerin değeri 2040’a kadar üç kat artarak 5 trilyon dolardan 15 trilyon dolara çıkabilir.

Bakan Kacır: 172 bin kadın araştırmacıya 21 milyar liralık destek olduk

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, akademi ve kamuya yönelik programlarda 20 bin 400 kadın araştırmacıyı desteklediklerini belirterek, “Ülkemiz akademide kadınların varlığı ve temsiliyeti bakımından pek çok Avrupa ülkesinin ilerisindedir. TÜBİTAK eliyle son 23 yılda, bilim insanlarına yönelik destek programlarımız kapsamında 172 bin kadın araştırmacıya 21 milyar liralık destek olduk” dedi.

Bakır stokları eridi fiyatlar fırladı

Küresel piyasalarda bakır fiyatları, emtia borsalarındaki düşen stoklarla birlikte son zamanlarda güçlü bir performans sergiliyor. Çarşamba günü itibarıyla bakır vadeli işlemleri, ons başına 4,87 doların üzerinde seyrederken, Londra Metal Borsası …