Trump’ın politikaları ABD ekonomisinin daralmasına neden oldu

ABD Ekonomisi 2024’ün İlk Çeyreğinde Daraldı

ABD ekonomisi, 2024’ün ilk çeyreğinde yüzde 0,3 daraldı. Geçen yıl genelinde yüzde 2,8 büyüme performansı sergileyen ABD ekonomisi, son çeyrekte yüzde 2,4’lük bir büyüme yaşamıştı.

12 çeyrek sonra daralan ABD ekonomisinin, analistlere göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarının etkisiyle resesyon endişeleri tetiklendi. Tüketici harcamalarındaki yavaşlama ve federal harcamalardaki düşüş de ekonomideki daralmanın sebepleri arasında yer alıyor.

Analizcilere göre, Trump’ın başkanlığı döneminde başlattığı ticaret savaşları ve artan gümrük vergileri, ABD ekonomisindeki küçülmeye neden olan temel etkenler arasında yer alıyor. Bu durum, ABD’nin ithalat yaparken karşılaştığı zorlukları ve ticaret dengesini bozan unsurları beraberinde getiriyor.

Vadeli İşlemler ve Emtia Piyasaları Uzmanından Değerlendirme

Amerika’nın daralan ekonomik göstergeleri, uzmanlara göre, Trump’ın başkanlığı döneminde uyguladığı ticaret politikalarının beklenen sonuçlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Vadeli işlemler ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, “Ancak Trump’ın uyguladığı politikaların ABD ekonomisine etkileri beklenenden daha hızlı ve ağır olmaya başladı” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Ergezen’in açıklamalarına göre, ABD ekonomisinin küçülmesindeki temel etkenlerden biri de gümrük vergilerindeki artışlar. Bu durum, hem ABD’nin ithal ettiği ürünlere ek vergiler getirerek talebi azaltıyor hem de ihraç edilen ürünlere karşı tarifeler uygulanması karşı tarafın taleplerini kısıtlıyor.

Küresel ekonomideki genel yavaşlama ve ABD ekonomisindeki daralma temelinde Federal Rezerv’den faiz indirimleri beklentisi doğuyor. Ancak, Avrupa ve Çin’deki ekonomik zorluklar, faiz indirimlerinin hızlandırılmasını geciktirebilir. Ergezen, “Fed’in yakın dönemde faiz indirimlerine gitmesi muhtemel” ifadesini kullanarak, küresel ekonomideki belirsizliklerin faiz politikalarını etkileyebileceğini belirtti.

Ergezen’in değerlendirmelerine göre, ABD ekonomisindeki düşüş ve küresel ticaretteki sorunlar, gelecekte enflasyon ve faiz oranları konusunda belirsizliklere neden olabilir. Emtia fiyatlarındaki dalgalanmalar ve tüketici fiyatlarındaki olası artışlar, piyasalarda resesyon endişelerini canlı tutabilir.

“ABD ekonomisi, Trump’ın politikalarıyla yeniden yapılandırılmaya çalışılırken karşılaşılan daralma, küresel ticarette bir dönüşüm sürecine işaret edebilir” diyen Ergezen, gelecek dönemde finansal piyasalarda ve ekonomik göstergelerdeki değişimleri yakından takip etmenin önemli olduğunu vurguladı.

Related Posts

İsrail’in saldırıları Avrupa’daki gaz fiyatlarını da sert yükseltti

İsrail’in İran’a saldırısı sonrası Avrupa’da doğal gaz fiyatları yüzde 4 artışla son 5 haftanın en sert yükselişini kaydetti.

70 yıllık kozmetik devi finansal darboğazda: Yeniden iflas sürecine girdi

Türkiye’nin köklü kozmetik markalarından Hunca, yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle konkordato talebinde bulundu. 1957 yılında kurulan ve zamanla geniş ürün gamıyla uluslararası arenada da bilinir hale gelen şirket, ekonomik dalgalanmalar ve yüksek …

Tavuk eti üretimi nisanda yıllık bazda arttı

Türkiye genelinde tavuk eti üretimi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,5 artarak 237 bin 567 tona yükselirken, tavuk yumurtası üretimi yüzde 9,1 azalışla 1 milyar 551 milyon 765 bine geriledi.

TCMB’nin analizine göre Türkiye dünyaya daha fazla ürün satıyor

TCMB analizine göre Türkiye, 2013-2023 döneminde hem ihraç ettiği ürün sayısını hem de ürün-pazar kombinasyonlarını artırarak ihracatını daha dayanıklı ve dengeli hale getirdi. Türkiye, gelişen ülkeler arasında en az yoğunlaşmaya sahip ihracat yapısıyla dikkat çekiyor.

Elektrikli araçlarda Çin fırtınası: Satışlar mayısta rekor kırdı!

Küresel elektrikli araç satışları mayısta yıllık bazda yüzde 24 artarak 1,6 milyona ulaştı. Satışların itici gücü yine Çin oldu; ülkede bir ayda ilk kez 1 milyondan fazla araç satıldı.

Stratejik işbirliğiyle e-ihracat’a doping

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Trendyol, Türkiye’nin e-ihracat ekosistemini güçlendirmek amacıyla stratejik işbirliği protokolü imzaladı.