TEPAV: Mart ayında kayıtlı istihdamda sınırlı artış yaşandı

TEPAV Raporuna Göre, Mart Ayında İstihdam Arttı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından yapılan açıklamaya göre, Mart 2025’te toplam sigortalı çalışan sayısında yıllık bazda sınırlı bir artış meydana geldi. 88 alt sektörün 45’inde istihdam azalırken, en çok istihdam artışı perakende ticaret sektöründe yaşandı.

TEPAV’ın incelediği Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, Mart 2025’te toplam sigortalı çalışan sayısı, SGDP ödenenler de dahil olmak üzere yıllık bazda yüzde 0,5 artarak 24 milyon 986 bin 873’e yükseldi. Aylık bazda ise bu artış yüzde 0,1 olarak gerçekleşti.

Son beş aydır devam eden istihdam düşüşü, Mart ayında sınırlı da olsa bir artışa dönüştü. SGDP kapsamındaki çalışan sayısı ise yıllık yüzde 8,1 artış gösterdi ve toplam sigortalı çalışanlar içindeki payı yüzde 8,4’e ulaştı.

Mart ayında 88 alt sektörün 45’inde sigortalı ücretli çalışan sayısında düşüş gözlendi. En büyük istihdam kaybı bina ve çevre düzenleme faaliyetleri sektöründe yaşandı. Aynı dönemde giyim eşyaları imalatı ve büro yönetimi hizmetlerinde de önemli düşüşler görüldü.

Perakende Ticarette İstihdam Artışı

Mart ayında en fazla istihdam artışı perakende ticaret sektöründe gerçekleşti. Bu sektörde çalışan sayısı 164 bin 787 kişi arttı. Perakendeyi insan sağlığı hizmetleri ve yiyecek içecek hizmetleri sektörleri takip etti. Ayrıca toptan ticaret sektöründe de istihdam artışı gözlendi.

Hizmet sektöründe de olumlu bir istihdam trendi gözlendi. Özellikle konaklama, eğlence, dinlence ve spor sektörlerinde istihdam hızla arttı.

İş Yeri Sayısında Artış

Mart 2025 itibarıyla Türkiye genelindeki iş yeri sayısı yıllık yüzde 5,9 artarak 2 milyon 199 bin 586’ya ulaştı. 55 sektörde iş yeri sayısında artış gözlenirken, en büyük artış perakende ticaret sektöründe gerçekleşti. Yiyecek içecek hizmetleri sektörü de iş yeri sayısında önemli bir artış yaşadı.

Related Posts

Dünya piyasaları sarsılabilir: Dev ekonomiler krizin eşiğinde!

Ortadoğu ve Ukrayna’daki savaşların etkisi sürerken, Asya’da büyüyen ekonomik sorunlar yeni bir bankacılık krizinin habercisi olabilir. Çin ve Rusya’daki gelişmeler küresel piyasalar için ciddi riskler barındırıyor. Uzmanlar, kriz ihtimaline karşı önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

Hükümet düğmeye bastı! TOKİ’den İstanbul’a kiralık konut adımı: Detaylar belli oluyor

İstanbul’da kira artışlarının önüne geçebilmek için hükümet harekete geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ eliyle İstanbul’da kiralık konut projesi başlatılacağını duyurdu. Peki detaylar neler? Kiralar düşecek mi? İşte cevabı…

Wall Street alarmda! ABD’yi zora sokacak seçim yatırımcıları depresyona soktu!

New York belediye başkanlığı için Müslüman ve sosyalist aday Zohran Mamdani, finans çevrelerinde panik havası yarattı. Wall Street yatırımcıları, vergi artışları ve sıkı düzenlemelerle karşı karşıya kalmaktan endişeli.

Seyahat pazarı 2040’a kadar 3 katına çıkacak

Boston Consulting Group’un (BCG) araştırmasına göre, tatil amaçlı seyahatlerin değeri 2040’a kadar üç kat artarak 5 trilyon dolardan 15 trilyon dolara çıkabilir.

Bakan Kacır: 172 bin kadın araştırmacıya 21 milyar liralık destek olduk

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, akademi ve kamuya yönelik programlarda 20 bin 400 kadın araştırmacıyı desteklediklerini belirterek, “Ülkemiz akademide kadınların varlığı ve temsiliyeti bakımından pek çok Avrupa ülkesinin ilerisindedir. TÜBİTAK eliyle son 23 yılda, bilim insanlarına yönelik destek programlarımız kapsamında 172 bin kadın araştırmacıya 21 milyar liralık destek olduk” dedi.

Bakır stokları eridi fiyatlar fırladı

Küresel piyasalarda bakır fiyatları, emtia borsalarındaki düşen stoklarla birlikte son zamanlarda güçlü bir performans sergiliyor. Çarşamba günü itibarıyla bakır vadeli işlemleri, ons başına 4,87 doların üzerinde seyrederken, Londra Metal Borsası …