Tehlikesiz işlerde yıpranmaya kısıtlama

SGK, Yıpranma Payı Kapsamındaki Meslek Kodlarını Kısıtlıyor

SGK, tehlikeli işler kapsamına girmeyen aşçı, çaycı, danışman, sekreter gibi işlerin erken emekliliğe olanak sağlayan “yıpranma payı” uygulamasında kısıtlamaya gidiyor. Bu kapsamda yapılan incelemeler sonucunda, işin risklerine maruz kalmayan meslek kodlarının bildirildiği tespit edildi.

Özellikle aşçı, bekçi, çaycı, danışman, hizmetli ve sekreter gibi mesleklerin artık yıpranma payı kapsamında olmayacağı belirlendi. SGK, bu durumu düzeltmek ve yanlış bildirimleri engellemek amacıyla harekete geçiyor.

Nisan 2025 döneminden itibaren geçerli olacak tedbire göre, kısıtlanan meslek kodları için hizmet bildirimleri engellenecek ve işverenlere hata mesajı iletilerek durumlarını düzeltmeleri istenecek. Kısıtlanan mesleklerin listesine ise SGK’nın online sistemi üzerinden erişilebilecek.

Şoförlük mesleğinin kapsam dışında olduğu ve yanlış şekilde giriş yapılması durumunda hak kayıplarını engellemek amacıyla yeni düzenlemeler yapılmaktadır. Örneğin, itfaiye şoförleri yıpranma payı kapsamında değerlendirilebilecekken, diğer şoförler bu kapsamda değerlendirilmeyecek.

Yıpranma payı kapsamındaki işçiler için prim ödeme gün sayılarına ek günler eklendiği bilinmekte ve bu sayede çeşitli meslek gruplarına erken emeklilik şansı sunulmaktadır.

Related Posts

Bir ilde toplu taşımaya yüzde 25 zam geldi! Taksi indi bindi 115 lira oldu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), toplu ulaşım ücretlerine yüzde 25 zam yapılmasını kararlaştırdı.

Bakanlıktan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 3,7 milyon TL ceza

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, İzmir’in Tire ilçesinde, açık alanda vahşi depolama yaptığı belirlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 3 milyon 739 bin 452 TL ceza uyguladı.

Çin Merkez Bankası kısa vadeli faizleri düşürdü

Çin Merkez Bankası (PBoC), ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret gerilimine karşı ekonominin ve finans piyasalarının istikrarını sağlamak üzere para politikası tedbirleri açıkladı.

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

TCMB: Nisan’da Enflasyonun Ana Eğilimi Yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan 2025’e ilişkin Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Raporda, yıllık enflasyonun enerji ve temel mal gruplarında artış gösterdiği, diğer gruplarda ise düşüş eğilimi kaydedildiği belirtildi.

Roscongress: Trump’ın tarifeleri küresel piyasaları 2008 krizinden daha fazla sarstı

ABD’de yeniden göreve gelen Başkan Trump’ın gümrük tarifeleri politikasına mercek tutan Roscongress, Rus ekonomisinin 2000’den itibaren yaşanan krizler karşısındaki tepkisine de yakından baktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir