Güneşli günler göz sağlığı açısından bazı riskleri beraberinde getiriyor: Çocuklarda önlem alın

Yaz ayları, güneşin tadını çıkarmak, denize girmek ve doğada daha fazla zaman geçirmek için uygun bir dönemdir. Ancak bu mevsim, göz sağlığı açısından bazı problemleri beraberinde getirebilir.

Cumhuriyet, yaz aylarında göz sağlığını tehdit eden faktörleri Göz Vakfı Bayrampaşa Göz Hastanesi’nden Op. Dr. Gülşah Tezcan ile konuştu. Tezcan, “Gözlerimiz, yazın artan ultraviyole (UV) ışınlarına, klorlu havuz sularına, rüzgâr ve toz gibi çevresel etkenlere karşı daha fazla maruz kalır” ifadelerini kullandı.

Güneş gözlüğü sadece bir aksesuar değildir; aynı zamanda göz sağlığını korumanın önemli bir yoludur. Op. Dr. Tezcan, “UV ışınları, sadece cildimize değil, gözlerimize de zarar verebilir. Uzun vadede katarakt, sarı nokta hastalığı ve pterjiyum gibi hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle yüzde yüz UV korumalı, CE belgeli gözlükler tercih edilmelidir” dedi.

LENSLERE DİKKAT

Deniz ve havuz kullanımında lens kullanan bireylerin özellikle dikkatli olması gerektiğini belirten Tezcan, “Lensle havuza veya denize girmek, gözde ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Klorlu su, göz yüzeyini tahriş ederken mikroorganizmalar kalıcı görme kaybına neden olabilecek enfeksiyonlara yol açabilir. Yüzme sırasında kontakt lensleri çıkarmak, suya dayanıklı yüzücü gözlüğü kullanmak bu riskleri büyük ölçüde azaltır” şeklinde konuştu.

Sıcak hava ve klimaların gözyaşı buharlaşmasını artırarak göz kuruluğuna neden olabileceğine dikkat çeken Tezcan, “Gözlerde batma, yanma, yabancı cisim hissi gibi şikâyetlerle kendini gösteren bu durum, özellikle bilgisayar ve telefon kullanımının da yoğun olduğu bu dönemde daha sık görülür. Göz kuruluğunu önlemek için çevresel faktörlere dikkat edilmeli ve gerekirse suni gözyaşı damlaları kullanılmalıdır” dedi.

Tezcan, çocuklar için yaz aylarında özel önlemler alınması gerektiğini vurgulayarak, “Gelişim çağındaki gözler UV ışınlarına karşı çok daha hassastır. Bu nedenle çocuklara da UV korumalı güneş gözlüğü taktırılmalı ve açık alanda şapka kullanımı teşvik edilmelidir” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Uzmanından güneş ışınlarına karşı uyarı: Cilt kanserine yol açıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dematoliji-Cildiye) Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, cilt kanseri sebepleri ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının cilt kanseri için ana risk faktörü olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yazıcı; “Solaryumda maruz kalınan yapay güneş ışını da kanser gelişimi için aynı riske sahiptir. Cilt kanseri için diğer risk faktörlerinin başında yaş gelir. Yıllar içerisinde ne kadar süre güneşe maruz kalınırsa cilt kanseri gelişim riski artar” dedi.

Obezite iğnelerinin yan etkileri: Bırakılınca kilolar geri dönüyor

Zayıflatıyor ama kusturuyor. İştahı bastırıyor ama kası eritiyor. Etkiyi anlatan çok, bedeli konuşan az. TikTok’ta ince bedenler, gerçekte boşalan mideler, yıpranan sinir sistemleri… İlacı bırakanların % 70’i eskiye geri dönüyor.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.