Fitch’ten Türkiye için yıl sonu faiz tahmini

Bankaların Faiz Marjı Yıl Sonunda Artacak

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kılınç, yıl sonuna kadar politika faizinde düşüş öngördüklerini belirtti. Buna göre yıl sonunda faiz oranının %33’ten daha düşük olacağını öngören Kılınç, bu durumun bankaların faiz marjını olumlu etkileyeceğini ancak başlangıçtaki beklentilere kıyasla iyileşmenin daha az olacağını ifade etti.

Kılınç, Türk bankacılık sektöründeki son gelişmelere ve yılın ikinci yarısına ilişkin görünüme odaklanarak, iç piyasada ve küresel çapta yaşanan olayların bankalar üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Kılınç’ın belirttiğine göre, Türk bankalarının geleceği iç piyasadaki olaylar ve küresel ticaretteki gümrük vergileri gibi faktörlerden etkilenmektedir. Faiz oranlarının düşmeye devam etmesi beklenirken, iç piyasadaki dalgalanmalar nedeniyle bu beklentinin biraz gecikebileceği vurgulandı.

Yıl Sonunda Faiz Ne Kadar Olacak?

Kılınç, TCMB’nin politika faizini %46’ya çıkardığını ve bankaların %49’dan fonladığını hatırlattı. Kılınç, yıl sonunda faiz oranının %33’ten daha düşük olacağını tahmin ettiklerini ve bu durumun bankaların faiz marjını olumlu yönde etkileyeceğini belirtti. Ancak, beklentilere göre iyileşmenin daha az olacağını ekledi.

Yüksek faiz oranlarının risk maliyetlerini artırdığını ifade eden Kılınç, bankaların aktif kalitelerini dikkatle incelemeye başladıklarını söyledi. Şu anda, aktif kalitesinde görülen risklerin yönetilebilir olduğunu düşünen Kılınç, Türk bankaları için nötr beklentiyi koruduğunu belirtti. Bankacılık sektörü için faaliyet ortamı skorunun pozitif olduğunu ve karlılığın bu yıl daha iyi olabileceğini vurguladı. Ancak, piyasalardaki dalgalanmanın bu gidişatı biraz etkilediğine dikkat çekti.

Bankaların Yurt Dışı Destekleri

Ahmet Emre Kılınç, Türkiye’deki bankaların yüksek miktardaki kısa vadeli dış borçlarının refinansman riski oluşturduğunu belirtti ancak bu riskin yeni olmadığını vurguladı. Piyasaya erişimin önemine değinen Kılınç, artan sendikasyon kredilerinin bankaların yurt dışından finansmana erişmeye devam ettiğini gösterdiğini dile getirdi.

Kılınç, ABD’deki faiz politikaları, jeopolitik riskler ve küresel ticaretteki gelişmelerin Türk bankalarını dolaylı olarak etkileyebileceğini belirtirken, Türk bankacılık sektörü üzerindeki tarife etkisinin sınırlı olduğunu düşündüğünü söyledi.

Related Posts

Tüm taşıt ilanlarında zorunlu oldu: Haksız rekabet sona eriyor

Ticaret Bakanlığı, 18 Haziran’da yaptığı açıklamayla taşıt ilanlarında Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden “yetki doğrulaması” uygulamasının tüm taşıt ilanları için zorunlu hale geldiğini bildirdi.

TMSF’den Naksan Grubu’nun 26 aracı satışa çıktı: Bedeli 9,3 milyon TL

TMSF’den Naksan Grubu’nun 26 aracı satışa çıktı: Bedeli 9,3 milyon TL

Bakan Bayraktar’dan İran’dan doğal gaz sevkiyatı açıklaması: Devam ediyorlar!

Bayraktar, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) çerçevesinde düzenlenen, “Küresel enerji pazarı: Üretici ve tüketicilerin arasında dengeyi bulmak” başlıklı panelde konuştu. Enerji sektöründe uygun maliyetle arz güvenliğini sağlamayı …

Faiz kararına ekonomistlerden ilk yorumlar: Pabuç pahalı demiştik…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün saat 14:00’te gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yılın 4. faiz kararını açıkladı. Merkez, faizi yüzde 46’da sabit tuttu. Faiz kararına ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Para Politikası …

Doğu Karadeniz’in su ürünleri ihracatı 69,8 milyon doları aştı

Doğu Karadeniz’den ocak-mayıs döneminde 69 milyon 807 bin 105 dolarlık su ürünü ihracatı gerçekleştirildi.

TEPAV: Mart ayında kayıtlı istihdamda sınırlı artış yaşandı

TEPAV: Mart ayında kayıtlı istihdamda sınırlı artış yaşandı