Fabrikalar 2 hafta şalter indirecek

Haber: Sektörler, Kurban Bayramı Tatilini Uzatarak Üretime Ara Verecek

Ülke genelindeki ihracat pazarlarında yaşanan daralma, yüksek üretim maliyetleri ve düşük iç talep nedeniyle kapasite kullanım oranlarında büyük düşüş yaşayan sektörler, 4.5 gün süren Kurban Bayramı tatilini 15 güne çıkararak üretime ara verecek. Bu süreçte, zaten düşük olan üretim hacminin maliyetleri artırması ve verimsizliğe yol açması bazı sektör temsilcilerince vurgulanırken, çalışanlara yıllık izin kullandırıldığı ve sıkıntılı dönemin atlatılmaya çalışıldığı belirtiliyor.

İstihdam Kayıpları ve Kapasite Düşüşü

Son 1.5 yılda ayakkabı sektöründe istihdamın ve şirketlerin yüzde 25’ini kaybeden Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, sektörde 15-20 gün ara verilerek sonrasında işlerin durumuna bakılacağını aktardı. İçten, bazı firmaların bayramdan sonra tamamen kapatıp işleri durduracağını belirtirken, bazılarının da sermaye erimesi nedeniyle zor durumda olduğunu ve durumu gözden geçireceğini ifade etti.

Tekstil Sektöründe Üretime Ara

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz ise mart ayı itibarıyla hazır giyim ile birlikte istihdamının 1 milyonun altına düştüğü tekstil sektöründe şirketlerin yüzde 50’sinin üretime ara verme kararı aldığını açıkladı. Öksüz, sektörde talebin azalması, maliyetlerin yükselmesi ve piyasalardaki daralma gibi faktörlerin bu kararı alınmasında etkili olduğunu belirtti.

Kısmi Çalışma İstekleri

TASD Başkanı İçten, sektörün sorunlarına çözüm bulmak adına kısmi çalışma imkanı talep ettiklerini belirtti. Pandemi döneminde devletin ödediği gibi belirli günlerin maliyetinin devlet tarafından üstlenilmesini talep ettiklerini ifade eden İçten, maliyetlerin yüksek olmasına rağmen kadrolarını korumak istediklerini dile getirdi.

Taşınma ve Talep Azalması

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Toygar Narbay, hazır giyim sektöründe maliyetlerin artması ve sipariş kayıplarının devam etmesi üzerine bazı alıcıların “Mısır’a taşı” çağrısı yaptığını belirtti. Sektördeki bazı üreticilerin fabrikalarını Mısır’a taşıma kararı alırken, önemli temsilcilerin de üretim faaliyetlerini bu ülkeye kaydırdığı biliniyor.

Related Posts

İsrail’in saldırıları Avrupa’daki gaz fiyatlarını da sert yükseltti

İsrail’in İran’a saldırısı sonrası Avrupa’da doğal gaz fiyatları yüzde 4 artışla son 5 haftanın en sert yükselişini kaydetti.

70 yıllık kozmetik devi finansal darboğazda: Yeniden iflas sürecine girdi

Türkiye’nin köklü kozmetik markalarından Hunca, yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle konkordato talebinde bulundu. 1957 yılında kurulan ve zamanla geniş ürün gamıyla uluslararası arenada da bilinir hale gelen şirket, ekonomik dalgalanmalar ve yüksek …

Tavuk eti üretimi nisanda yıllık bazda arttı

Türkiye genelinde tavuk eti üretimi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,5 artarak 237 bin 567 tona yükselirken, tavuk yumurtası üretimi yüzde 9,1 azalışla 1 milyar 551 milyon 765 bine geriledi.

TCMB’nin analizine göre Türkiye dünyaya daha fazla ürün satıyor

TCMB analizine göre Türkiye, 2013-2023 döneminde hem ihraç ettiği ürün sayısını hem de ürün-pazar kombinasyonlarını artırarak ihracatını daha dayanıklı ve dengeli hale getirdi. Türkiye, gelişen ülkeler arasında en az yoğunlaşmaya sahip ihracat yapısıyla dikkat çekiyor.

Elektrikli araçlarda Çin fırtınası: Satışlar mayısta rekor kırdı!

Küresel elektrikli araç satışları mayısta yıllık bazda yüzde 24 artarak 1,6 milyona ulaştı. Satışların itici gücü yine Çin oldu; ülkede bir ayda ilk kez 1 milyondan fazla araç satıldı.

Stratejik işbirliğiyle e-ihracat’a doping

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Trendyol, Türkiye’nin e-ihracat ekosistemini güçlendirmek amacıyla stratejik işbirliği protokolü imzaladı.