Evde, pazarda, sokakta mahcup yaşıyoruz

Emeklilerin İsyanı: ‘Açlığı, Yoksulluğu Konuşan Yok’

Ali Can POLAT

Ekonomi yönetimi, her gün yeni bir ‘başarı hikayesi’ yazdıklarını iddia ederken vatandaş canından bezmiş durumda. Bu durumu en çok yaşayanlarsa ülkedeki 16 milyon emekli. Muhalefet, STK’lar ve iktidar sık sık konuşurken SÖZCÜ, sözü emekliye verdi. İstanbul’daki bir emekliler lokalinde sokakta bulunan emeklilerle hayatı, ekonomiyi ve siyaseti konuştuk.

‘AÇLIĞI KONUŞAN YOK’

İstanbul’un Esenyurt ilçesinde Türkiye Emekliler Derneği’nin açtığı emekliler lokalindeyiz. Önce Derneğin Esenyurt Şube Başkanı Cafer Cengiz ile konuştuk. Lokalin 7 ay önce açıldığını söyleyen Cengiz, “Bu kadar kısa sürede, binlerce emekli yardım bulabilmek için geldi. Ben eski emeklilerdenim ikramiyemizle ev alırdık, maaşımızı doya doya harcardık. Ekonomi yönetimindeki israrı başladığından beri ilk defa yardıma muhtaç hale gelmiş emekliler görmeye başladık” diyor.

Emekli hayatta kalma kaygısı olduğunu aktaran Cengiz şunları söyledi: “Emekli hayatını ‘mahcup’ yaşıyor. Evde hanımına mahcup, misafirlikte torununa mahcup, pazarda komşusuna mahcup.” Benzer sorunlardan yakınan Emekli öğretmen Binar Karaçöp ise şöyle konuştu: “Ben 2 çocuk okuttum her öğlen dışarıda yemek yerdim. Şimdi bir çorba olmuş 150 lira. Sipariş etmeden 150 kere düşünüyorum. Ben bunlar konuşulsun tartışılsın isterken artık televizyon açmıyorum her sabah bir dalga, bir operasyon. Açlığı, yoksulluğu konuşan yok.”

SÖZCÜ emekliler lokalinde vatandaşlara halini sordu:

Torunuma gönlümce kiraz alamadım

Eşiyle yaptığı market alışverişini anlatan emekli Fahrettin amca “Ben emekli olduğumda ilk maaşımı harca harca bitiremediğimi hatırlıyorum. Şimdi markete gittik hanımla 4 torba aldık 4 bin TL’yi geçti. Torunum manavdan geçerken kiraz istedi. Gönlümce alamadım ancak bir avuç aldım 200 TL tuttu, o da yetmedi torunuma” diyor.

‘Et rüyamıza bile girmiyor’

Emekli Fahrettin Şenyiğit’in masasına geçiyoruz. Emeklinin gündemi nedir diye sorduğumuz Şenyiğit, “Emekli ülkesini düşünmekten kendini düşünemiyor ki? Kendimi, kendi vatanımda tutsak hissediyorum. Kimse konuşamıyor” diyor. 2 çocuğunun ve 1 torununun çalıştığını söyleyen Şenyiğit, “Üçü, benim tek başıma çalışırken kazandığımı kazanamıyor. Ben tek maaşla hepsine de baktım, bugün üçü birleşip bana bakamıyor. Benim etsiz yemeğim olmazdı, şimdi rüyamıza girmiyor” diyor.

‘İbadetimi yerine getiremiyorum’

Emekli öğretmen Şemsi İnkaya’ya da bayram planını sorduk. İnkaya şöyle konuşuyor: “Her yıl kestiğim kurbanı bu sene kesemiyorum. Müslüman adamım, müslüman geçinenler yüzünden ibadetimi yerine getiremiyorum. Dedem kesti, babam kesti, ben çocukluğumdan beri keserim bu yıl kesemiyorum.” Masadaki bir başka emekli ise “Emekli pazara çıkamıyor, ne bayramı. Köye gitmek en az 20 bin TL. Köyde bir cenaze olsa ölüden önce masrafı düşünüyoruz ona üzülüyoruz” diye konuşuyor.

Related Posts

İsrail’in saldırıları Avrupa’daki gaz fiyatlarını da sert yükseltti

İsrail’in İran’a saldırısı sonrası Avrupa’da doğal gaz fiyatları yüzde 4 artışla son 5 haftanın en sert yükselişini kaydetti.

70 yıllık kozmetik devi finansal darboğazda: Yeniden iflas sürecine girdi

Türkiye’nin köklü kozmetik markalarından Hunca, yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle konkordato talebinde bulundu. 1957 yılında kurulan ve zamanla geniş ürün gamıyla uluslararası arenada da bilinir hale gelen şirket, ekonomik dalgalanmalar ve yüksek …

Tavuk eti üretimi nisanda yıllık bazda arttı

Türkiye genelinde tavuk eti üretimi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,5 artarak 237 bin 567 tona yükselirken, tavuk yumurtası üretimi yüzde 9,1 azalışla 1 milyar 551 milyon 765 bine geriledi.

TCMB’nin analizine göre Türkiye dünyaya daha fazla ürün satıyor

TCMB analizine göre Türkiye, 2013-2023 döneminde hem ihraç ettiği ürün sayısını hem de ürün-pazar kombinasyonlarını artırarak ihracatını daha dayanıklı ve dengeli hale getirdi. Türkiye, gelişen ülkeler arasında en az yoğunlaşmaya sahip ihracat yapısıyla dikkat çekiyor.

Elektrikli araçlarda Çin fırtınası: Satışlar mayısta rekor kırdı!

Küresel elektrikli araç satışları mayısta yıllık bazda yüzde 24 artarak 1,6 milyona ulaştı. Satışların itici gücü yine Çin oldu; ülkede bir ayda ilk kez 1 milyondan fazla araç satıldı.

Stratejik işbirliğiyle e-ihracat’a doping

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Trendyol, Türkiye’nin e-ihracat ekosistemini güçlendirmek amacıyla stratejik işbirliği protokolü imzaladı.