Emekli ve memurun yeni maaşı şekilleniyor: İşte en güçlü artış senaryosu

TÜİK’in Nisan Ayı Enflasyon Verileri Emekli Maaşlarını Etkileyecek

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Nisan ayı enflasyon rakamları, Temmuz 2025’te uygulanacak emekli maaş artışı için önemli bir belirleyici oldu. Yılın ilk dört ayında enflasyon farkı yüzde 13,36 seviyesine ulaşırken, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ne kadar zam alacaklarını merak etmeye başladılar. Kesin oranlar için ise iki aylık veri beklenmekte olup çeşitli zam senaryoları geliştirilmektedir.

Ocak-Nisan Dönemine Ait Enflasyon Verileri

Ocakta yüzde 5,03, şubatta yüzde 2,27, martta yüzde 2,46 ve nisanda yüzde 3,00 olarak kaydedilen enflasyon verileri, dört aylık toplamda yüzde 13,36’ya ulaştı. Bu durum SSK ve Bağ-Kur emeklileri için zam oranının şu an için belirlendiği anlamına gelmektedir.

Diğer yandan, memurlar ve emekli memurlar için dört aylık enflasyon farkı yüzde 6,94 olarak tespit edildi. Bu fark, yüzde 5’lik toplu sözleşme zammıyla birleştiğinde toplam memur zammı yüzde 12,29’a çıkmaktadır.

Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, mayısta enflasyonun yüzde 2,36, haziranda ise yüzde 1,77 artması beklenmektedir. Bu beklentilerin gerçekleşmesi durumunda, 6 aylık enflasyon oranı yüzde 18,09’a yükselecek ve emekli maaşlarının nihai artışını belirleyecektir.

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Bu verilere göre, en düşük emekli maaşının mevcut 14.469 TL’den 17.086 TL’ye çıkması beklenmektedir. Ayrıca dul ve yetimler de hisseleri oranında zamlı maaştan faydalanabilecektir.

Temmuz 2025’te yürürlüğe girecek emekli maaş zammı için şimdi gözler, mayıs ve haziran ayı enflasyon verilerine çevrilmiştir. Bu verilerin açıklanmasıyla birlikte, SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin alacakları kesin zam oranları netleşecektir ve emekliler maaş hesaplarını yapmaya başlayacaklardır.

Related Posts

İsrail’in saldırıları Avrupa’daki gaz fiyatlarını da sert yükseltti

İsrail’in İran’a saldırısı sonrası Avrupa’da doğal gaz fiyatları yüzde 4 artışla son 5 haftanın en sert yükselişini kaydetti.

70 yıllık kozmetik devi finansal darboğazda: Yeniden iflas sürecine girdi

Türkiye’nin köklü kozmetik markalarından Hunca, yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle konkordato talebinde bulundu. 1957 yılında kurulan ve zamanla geniş ürün gamıyla uluslararası arenada da bilinir hale gelen şirket, ekonomik dalgalanmalar ve yüksek …

Tavuk eti üretimi nisanda yıllık bazda arttı

Türkiye genelinde tavuk eti üretimi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,5 artarak 237 bin 567 tona yükselirken, tavuk yumurtası üretimi yüzde 9,1 azalışla 1 milyar 551 milyon 765 bine geriledi.

TCMB’nin analizine göre Türkiye dünyaya daha fazla ürün satıyor

TCMB analizine göre Türkiye, 2013-2023 döneminde hem ihraç ettiği ürün sayısını hem de ürün-pazar kombinasyonlarını artırarak ihracatını daha dayanıklı ve dengeli hale getirdi. Türkiye, gelişen ülkeler arasında en az yoğunlaşmaya sahip ihracat yapısıyla dikkat çekiyor.

Elektrikli araçlarda Çin fırtınası: Satışlar mayısta rekor kırdı!

Küresel elektrikli araç satışları mayısta yıllık bazda yüzde 24 artarak 1,6 milyona ulaştı. Satışların itici gücü yine Çin oldu; ülkede bir ayda ilk kez 1 milyondan fazla araç satıldı.

Stratejik işbirliğiyle e-ihracat’a doping

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Trendyol, Türkiye’nin e-ihracat ekosistemini güçlendirmek amacıyla stratejik işbirliği protokolü imzaladı.