Bel fıtığı sanıp doktora gitti, skolyoz olduğunu öğrendi! ‘Erken tanı en güçlü silah’

Skolyoz: Omurgada Yana Eğrilik Problemi

Skolyoz, omurganın yana doğru eğilmesi durumu olarak tanımlanıyor. Bu durum egzersizlerle veya gerekli olması durumunda ameliyatlarla kontrol altına alınabiliyor. Skolyoz, yaşam kalitesini düşürebileceği gibi farklı sağlık sorunlarına da yol açabilen bir durum olup toplumda sıkça karşılaşılan bir problem. Özellikle kız çocuklarında daha sık görülen skolyoz, her yüz çocuktan üçünde görülebilmektedir.

Acıbadem Maslak Hastanesi Omurga Sağlığı Merkezi, skolyoz konusunda toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla her yıl çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Bu yıl düzenlenen “Skolyoz Savaşçıları Sırt Sırta, Korkusuzca” etkinliğinde, skolyoz tedavisindeki en güncel gelişmeler Paylaşan Acıbadem Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, skolyoz savaşçılarının deneyimlerini paylaştığı bir söyleşi gerçekleştirmiştir. Etkinliğin sonunda genç sanatçı Melis Fis’in skolyoz savaşçıları için söylediği şarkılar etkinliği sonlandırmıştır.

23 yaşındaki Melis Fis, skolyoz deneyimini anlatırken, bel ağrısı sebebiyle doktora gittiğinde beklediği bel fıtığı teşhisi yerine skolyoz teşhisi aldığını ifade etmiştir. Erken teşhisin önemine değinen genç şarkıcı, aileleri çocuklarının duruşlarına dikkat etmeye çağırarak, erken teşhisin tedavi sürecinde ne kadar kritik olduğunu vurgulamıştır.

Omurgada yana doğru eğilim olan skolyozla mücadelede erken teşhisin en önemli silah olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alanay, özellikle çocuklarda düzenli kontrolün büyük önem taşıdığını belirtmiştir. Adolesan çağda görülen idiopatik skolyozun genellikle yüzde 70-75’ini oluşturduğunu aktaran Prof. Dr. Alanay, erken teşhis edilirse tedavinin daha basit yöntemlerle gerçekleştirilebileceğini ifade etmiştir.

Günümüzde teknolojideki ve tıptaki ilerlemeler sayesinde, bazı hastalarda hareket koruyucu cerrahi tekniklerin kullanılabildiğini belirten Prof. Dr. Alanay, Vertebral Body Tethering tekniğinin bu yöntemlerden biri olduğunu ve cerrahi müdahale ile omurgadaki eğriliği düzeltebildiklerini ve aynı zamanda çocuğun büyüme sürecini ve omurganın doğal hareketini koruyabildiklerini vurgulamıştır.

Related Posts

Sağlığınız tehlikede olabilir: Klima kullanırken bunlara dikkat!

Uzmanlar, sıcak havalarda konforlu olabilmek ve verimli çalışabilmek için kullanılan klimaların aynı zamanda insan sağlığı açısından ciddi sorunlara da yol açabildiğini belirtti.

Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin yalnızca kilo vermeye odaklanan klasik programlardan ayrıldığını ve bireyin yaşam kalitesini artırarak, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağladığını belirtti. Peki Psikodiyet nedir? işte uzmanından açıklamalar.

Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Keneye kolonya dökmek veya ateş basmak KKKA riskini artırıyor! Uzmanlar, doğru çıkarma yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken belirtileri sıraladı.

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Uzmanından güneş ışınlarına karşı uyarı: Cilt kanserine yol açıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dematoliji-Cildiye) Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, cilt kanseri sebepleri ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının cilt kanseri için ana risk faktörü olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yazıcı; “Solaryumda maruz kalınan yapay güneş ışını da kanser gelişimi için aynı riske sahiptir. Cilt kanseri için diğer risk faktörlerinin başında yaş gelir. Yıllar içerisinde ne kadar süre güneşe maruz kalınırsa cilt kanseri gelişim riski artar” dedi.

Obezite iğnelerinin yan etkileri: Bırakılınca kilolar geri dönüyor

Zayıflatıyor ama kusturuyor. İştahı bastırıyor ama kası eritiyor. Etkiyi anlatan çok, bedeli konuşan az. TikTok’ta ince bedenler, gerçekte boşalan mideler, yıpranan sinir sistemleri… İlacı bırakanların % 70’i eskiye geri dönüyor.