Bakır stokları eridi fiyatlar fırladı

Bakır Fiyatları Artarken Stoklar Düşüyor

Küresel piyasalarda bakır fiyatları, emtia borsalarındaki düşen stoklarla birlikte son zamanlarda güçlü bir performans sergiliyor. Çarşamba günü itibarıyla bakır vadeli işlemleri, ons başına 4,87 doların üzerinde seyrederken, Londra Metal Borsası (LME) verilerine göre bakır stokları yıl başından bu yana %63’ün üzerinde azalarak 99 bin metrik tona geriledi. Bu keskin düşüş, tüccarların gelecekteki ABD gümrük vergilerini öngörerek sevkiyatlarını Amerika Birleşik Devletleri’ne yönlendirmesinden kaynaklanıyor ve küresel arzda önemli bir daralmaya yol açıyor.

Gümüş tırmanışta

ABD’nin Tarife Beklentisi ve Piyasa Etkileri

Piyasa analistleri, eski ABD Başkanı Trump’ın bakır ithalatına yönelik önerdiği tarifelerin detayları netleştikçe, ABD’li alıcıların satın alma taleplerinde keskin bir düşüş yaşanabileceği konusunda uyarıyor. Yılın başlarında siparişlerini önden yükleyen birçok alıcı, tarifelerin kesinleşmesiyle birlikte yakın vadede alımlarını azaltabilir. Bu durum, kısa vadeli talebi olumsuz etkileyerek fiyatlar üzerinde baskı oluşturabilir. Uzmanlar, bu belirsizliğin piyasada dalgalanmalara yol açabileceğini belirtiyor.

Borsa İstanbul güne yükselişle başladı! (25 Haziran 2025)

Jeopolitik Riskler ve İran Gerilimi

Piyasaların dikkatle takip ettiği bir diğer önemli başlık ise jeopolitik riskler. ABD arabuluculuğunda İsrail ile İran arasında sağlanan ateşkesin bazı münferit olaylara rağmen devam ettiği gözleniyor. Ancak istihbarat raporları, ABD’nin son füze saldırılarının İran’ın nükleer tesislerine sadece kısmi hasar verdiğini ve programı tamamen ortadan kaldırmaktan ziyade sadece geciktirdiğini gösteriyor. Bu durum, Orta Doğu’daki gerilimin süreceği ve enerji ile emtia piyasaları üzerindeki belirsizliğin devam edeceği anlamına geliyor.

Küresel piyasalarda “ateşkes” iyimserliği sürüyor! (25 Haziran 2025)

Küresel Bakır Talebinde Yeni Dinamikler

Bakır, elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji teknolojileri ve altyapı projelerinde kilit bir malzeme olması nedeniyle küresel talebin güçlü seyrini sürdürmesi bekleniyor. Özellikle enerji dönüşümünün hız kazanması, bakıra olan ihtiyacı artırıyor. Ancak, yeni maden projelerindeki gecikmeler ve mevcut madenlerdeki üretim sorunları, arz tarafındaki kısıtlamaları derinleştiriyor. Uluslararası Bakır Çalışma Grubu (ICSG) gibi kuruluşlar, gelecek yıllarda bakır piyasasında arz açığının sürebileceğine dair raporlar yayımlıyor. Bu durum, uzun vadede bakır fiyatlarını destekleyici bir faktör olarak öne çıkıyor.

Related Posts

Dünya piyasaları sarsılabilir: Dev ekonomiler krizin eşiğinde!

Ortadoğu ve Ukrayna’daki savaşların etkisi sürerken, Asya’da büyüyen ekonomik sorunlar yeni bir bankacılık krizinin habercisi olabilir. Çin ve Rusya’daki gelişmeler küresel piyasalar için ciddi riskler barındırıyor. Uzmanlar, kriz ihtimaline karşı önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

Hükümet düğmeye bastı! TOKİ’den İstanbul’a kiralık konut adımı: Detaylar belli oluyor

İstanbul’da kira artışlarının önüne geçebilmek için hükümet harekete geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ eliyle İstanbul’da kiralık konut projesi başlatılacağını duyurdu. Peki detaylar neler? Kiralar düşecek mi? İşte cevabı…

Wall Street alarmda! ABD’yi zora sokacak seçim yatırımcıları depresyona soktu!

New York belediye başkanlığı için Müslüman ve sosyalist aday Zohran Mamdani, finans çevrelerinde panik havası yarattı. Wall Street yatırımcıları, vergi artışları ve sıkı düzenlemelerle karşı karşıya kalmaktan endişeli.

Seyahat pazarı 2040’a kadar 3 katına çıkacak

Boston Consulting Group’un (BCG) araştırmasına göre, tatil amaçlı seyahatlerin değeri 2040’a kadar üç kat artarak 5 trilyon dolardan 15 trilyon dolara çıkabilir.

Bakan Kacır: 172 bin kadın araştırmacıya 21 milyar liralık destek olduk

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, akademi ve kamuya yönelik programlarda 20 bin 400 kadın araştırmacıyı desteklediklerini belirterek, “Ülkemiz akademide kadınların varlığı ve temsiliyeti bakımından pek çok Avrupa ülkesinin ilerisindedir. TÜBİTAK eliyle son 23 yılda, bilim insanlarına yönelik destek programlarımız kapsamında 172 bin kadın araştırmacıya 21 milyar liralık destek olduk” dedi.

Sıcak iklim bölgelerinde merkezi ısıtma zorunluluğu kaldırıldı: Hangi iller etkilendi?

Türkiye’nin en sıcak illerinden bazılarını ilgilendiren önemli bir değişiklik yürürlüğe girdi. Adana, Antalya, Mersin, Muğla ve Hatay gibi çok sıcak iklim bölgelerinde, yeni yapılan binalarda artık merkezi ısıtma sistemi kurma zorunluluğu olmayacak.