Çin, 10 yeni nükleer reaktörün inşasını onayladı: Hedef küresel liderlik




Çin, 10 yeni nükleer enerji reaktörünün inşasına onay verdi. Toplamda 200 milyar yuan (27,44 milyar dolar) maliyete sahip olması beklenen reaktörler ile var olan 5 nükleer santralin kapasitesinin arttırılması hedefleniyor.

Bu nükleer güç üniteleri, Guangxi’deki Fangchenggang, Fujian’daki Sanmen, Şandong’daki Haiyang, Çongçing’deki Xiapu ve Guangdong’daki Taishan nükleer santrallerinde inşa edilecek.

Çin Nükleer Enerji Birliği’nin Pazar günü yayımladığı yıllık bültende, Çin’in nükleer enerji mühendisliği ve inşasına yaptığı yatırımın geçen yıl rekor seviye olan 146,9 milyar yuana çıktığı belirtildi. Bültene göre, 2024 sonu itibarıyla Çin’de 60 GW’a yakın kurulu güce sahip 57 ünite faaliyette bulunuyor. Ülkede şu anda inşa halinde 33 GW kapasiteli 28 nükleer reaktör bulunuyor. Onaylanmış nükleer ünite sayısı ise 17. Bunlar tamamlandığı zaman toplam kurulu güç 113 GW’a çıkacak.

2030’a kadar nükleer enerjide liderlik hedefleniyor

Raporda, 2030’a kadar Çin’in kurulu nükleer kapasite açısından ABD’yi geçerek zirveye çıkması öngörülüyor. Çin şu anda ABD ve Fransa’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Nükleer enerji, 2024 yılında Çin’in elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 5’ini oluştururken, 2040 yılına kadar bu oranın yüzde 10’a çıkması bekleniyor.

Yenilenebilir enerji konusunda büyük atılım yapan Çin, nükleer enerji yatırımlarını arttırarak hem enerji güvenliğini sağlamayı hem de kömür üretimini azaltarak temiz enerjiye geçiş yapmayı hedefliyor.

Çin aynı zamanda nükleer santralleri için temel ana ekipmanları tamamen yerli olarak üretmeyi başardı. Geçen yıl 114 set yerli nükleer enerji ekipmanı teslim ederek 2023’teki rakamı ikiye katladı.

Related Posts

Psikopatların beyni haritalandı: İşte saldırganlığın bilimsel nedeni

Yeni yayımlanan bir araştırma, psikopat bireylerin beyin yapısında saldırganlık ve davranış kontrolüyle ilişkili bölgelerde dikkat çekici farklılıklar olduğunu ortaya koydu.

Yeni teori: Zaman üç boyutlu ve uzay yan etki

Bir bilim insanı, zamanın üç boyutlu olduğunu ve uzayın da bu yapının bir yan ürünü olduğunu öne sürdü. Bilimsel çevrelerde tartışma yaratan teori, evrenin doğasına dair radikal bir bakış sunuyor.

Windows 11’e eklenecek yapay zeka modeli Microsoft Mu tanıtıldı

Microsoft’un yeni yapay zekâ modeli Mu, Phi Silica’nın küçük ama zeki kardeşi olarak Windows’larda görev alacak.

Araçlarda yeni dönem! Akıllı lastik için harekete geçildi

Otomobillerde yeni dönem için çalışmalar başladı. Araçlarda akıllı lastik kullanımı için düğmeye basıldı.

Ukraynalı Viktor Faust ABD’li rakibi Christopher Lovejoy’u nakavt etti

Türk boks kulübü EC Boxing’in Ukraynalı ağır sıklet boksörü Viktor Faust, ABD’li rakibi Christopher Lovejoy’u ilk rauntta nakavt etti.

Genetik veri devinde kriz: Müşteriler bilgilerini sildirmek için yarışa tutuştu

Kişisel genetik test şirketi 23andMe, iflas koruma başvurusunun ardından büyük bir veri gizliliği kriziyle karşı karşıya. Şirketin geçici üst yöneticisi Joseph Selsavage’ın Kongre’ye bildirdiğine göre, 1.9 milyon kullanıcı, yani tüm müşteri tabanının …