Her gün tükettiğimiz bu baharatlar yan yana gelince mide sağlığını tepetaklak ediyor

Mutfakta Dikkat Edilmesi Gereken Baharat Kombinasyonları

Mutfakların olmazsa olmazı olan baharatlar, sadece yemeklere lezzet katan birer malzeme olmanın ötesinde vücudumuza farklı etkiler de yaparlar. Ancak, bazı baharatları beraber kullanmak beklediğinizden daha zararlı olabilir. Özellikle bazı baharat ikililerinin bir arada tüketilmesi, mide rahatsızlıklarına, karaciğer sorunlarına veya istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Uzmanlar bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirtiyorlar.

Birlikte Tüketildiğinde Dikkat Edilmesi Gereken Baharat İkiliği

Karabiber ve Zencefil

Hem karabiber hem de zencefil, vücut ısısını artırarak metabolizmayı hızlandıran baharatlardır. Ancak, bir arada kullanıldıklarında bu etki aşırıya kaçabilir.

Aşırı termojenik etkisi nedeniyle terlemeye, mide yanmasına veya reflüye yol açabilir. Mideyi rahatsız edebilir, özellikle hassas mideye sahip kişiler için riskli olabilir. Her ikisinin de kan sulandırıcı etkisi bulunmaktadır. Aynı anda tüketildiklerinde kanamanın riskini artırabilir. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerin bu ikiliden kaçınmaları önerilir.

Tarçın ve Muskat

Tarçın ve muskat bir arada kullanıldığında ciddi sağlık riskleri doğurabilir. Karaciğere yük bindirebilirler. Tarçındaki kumarin maddesi aşırı tüketildiğinde toksik etki gösterebilir.

Muskat, yüksek miktarlarda tüketildiğinde halüsinojenik etkilere neden olabilir. Bu iki baharatın aşırı tüketimi özellikle çocuklar için zehirlenme riski taşıyabilir.

Kimyon ve Nane Uyarısı 

Bazı baharatlar sadece sağlık açısından değil, aynı zamanda lezzet açısından da bir arada kullanılmamaları gerektiğini belirtmektedir. Örneğin, kimyon ve nane, aromatik özellikleri nedeniyle uyumlu olmayan bir ikili olarak bilinirler. Kimyonun derin, toprak tonları nane ile bir araya geldiğinde hoş olmayan bir tat profili oluşabilir.

 

Related Posts

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Karın ağrısı sandı, meğer taşmış! Hurma ile zeytin tek suçlusu: ‘Kimse yutmasın’

92 yaşındaki Şerife Ay, eşini kaybettikten sonra çocuklarının yanına taşındı. Sağlığı yerindeydi ta ki o geceye kadar. Aniden başlayan şiddetli karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Acilen ameliyata alınan yaşlı kadının bağırsağından çıkanlar ise doktorları bile şoke etti. Peki, Şerife Ay’a ne olmuştu?

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir