İran’a saldırı Cengiz’e kazandırdı

Çiftçiler DAP Gübre Fiyatlarındaki Artış Nedeniyle Zor Durumda

Son zamanlarda CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in iddialarıyla gündeme gelen Cengiz Holding, çiftçilerin zor duruma düşmesine neden olan gübre fiyatlarındaki artışla tekrar konuşulmaya başlandı.

Bir ay önce 19.635 lira olan ÜRE gübresinin fiyatı, şimdi %38.5 artarak 27.192 liraya yükseldi. DAP gübresinin fiyatı ise geçen mayıs ayına göre %12.9 oranında artarak 30.521 lira oldu. Kompoze, amonyum sülfat ve amonyum nitrat gübrelerinin fiyatları da sırasıyla %10.7, %6 ve %3.1 oranlarında arttı.

Artan gübre fiyatları, çiftçilerin emeğinin karşılığını almasını zorlaştırıyor.

Türkiye İthalatçı Durumda

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Türkiye, kimyasal gübre hammaddelerinin %90’ından fazlasını ithal ediyor. Gübre fiyatları, dolar kuruna bağlı olarak değişiyor. İran – İsrail savaşının başlaması da ülkedeki gübre fiyatlarını artırdı” şeklinde konuştu. Bayraktar, önceki yıla göre gübre fiyatlarının önemli ölçüde arttığını belirtti.

Mısır, ayçiçeği ve çeltik gibi sıcak iklim tahıllarının gübrelemesi önümüzdeki dönemde yapılacak. Ancak çiftçiler, artan gübre fiyatları nedeniyle zor durumda kaldı. Ayrıca mazot fiyatları da artış gösterdi.

DAP Gübresinde 3 Büyük Oyuncu

Gübre fiyatlarındaki artış, çiftçiler arasında büyük tepki çekti. DAP gübre fiyatlarının belirlenmesinde en büyük rol oynayan şirketler arasında Eti Gübre, Yıldızlar Entegre Holding ve Gübretaş bulunuyor. Bu firmaların fiyatlarındaki artışlar, çiftçilerin maliyetlerini ciddi şekilde etkiliyor. DAP gübresi, ekinin fosfor ve azot ihtiyacını karşılamak için üretilen bir ürün olarak biliniyor.

Related Posts

Türkiye’nin çikolata devi konkordato başvurusu yaptı

Türkiye’nin çikolata devi konkordato başvurusu yaptı

Dünya piyasaları sarsılabilir: Dev ekonomiler krizin eşiğinde!

Ortadoğu ve Ukrayna’daki savaşların etkisi sürerken, Asya’da büyüyen ekonomik sorunlar yeni bir bankacılık krizinin habercisi olabilir. Çin ve Rusya’daki gelişmeler küresel piyasalar için ciddi riskler barındırıyor. Uzmanlar, kriz ihtimaline karşı önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

Hükümet düğmeye bastı! TOKİ’den İstanbul’a kiralık konut adımı: Detaylar belli oluyor

İstanbul’da kira artışlarının önüne geçebilmek için hükümet harekete geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ eliyle İstanbul’da kiralık konut projesi başlatılacağını duyurdu. Peki detaylar neler? Kiralar düşecek mi? İşte cevabı…

Wall Street alarmda! ABD’yi zora sokacak seçim yatırımcıları depresyona soktu!

New York belediye başkanlığı için Müslüman ve sosyalist aday Zohran Mamdani, finans çevrelerinde panik havası yarattı. Wall Street yatırımcıları, vergi artışları ve sıkı düzenlemelerle karşı karşıya kalmaktan endişeli.

Seyahat pazarı 2040’a kadar 3 katına çıkacak

Boston Consulting Group’un (BCG) araştırmasına göre, tatil amaçlı seyahatlerin değeri 2040’a kadar üç kat artarak 5 trilyon dolardan 15 trilyon dolara çıkabilir.

Bakan Kacır: 172 bin kadın araştırmacıya 21 milyar liralık destek olduk

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, akademi ve kamuya yönelik programlarda 20 bin 400 kadın araştırmacıyı desteklediklerini belirterek, “Ülkemiz akademide kadınların varlığı ve temsiliyeti bakımından pek çok Avrupa ülkesinin ilerisindedir. TÜBİTAK eliyle son 23 yılda, bilim insanlarına yönelik destek programlarımız kapsamında 172 bin kadın araştırmacıya 21 milyar liralık destek olduk” dedi.