Grip mevsimi uzadı

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı: “Grip Mevsimi Uzadı, Dikkatli Olun”

Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, gribal hastalıkların bu yıl hala devam ettiğini vurgulayarak, 2025 yılının grip mevsiminin uzunluğuyla diğer yıllardan farklı olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Doğan’a göre, Mayıs ayının ortalarında bile üst solunum yolu enfeksiyonları şikayetiyle hastalar hastanelere başvuruyor ve destek talep ediyor. Grip hastalığı özellikle riskli gruplar için tehlike oluşturuyor. Bu risk altındaki kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak destek almaları gerekiyor.

İstirahat, Sıvı Tüketimi ve Uyku Düzeni Önemli

Riskli gruplardaki bireyler için ciddi solunum yetmezliği ve zatürrenin büyük bir tehdit oluşturabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Mustafa Doğan, normal bireylerin ise evde semptomatik tedaviyle iyileşebileceğini belirtiyor. Bu kişilere öneriler ise istirahat, yeterli sıvı tüketimi, düzenli uyku, mevsime uygun beslenme ve dışarı çıkarken uygun şekilde giyinme olacak. Hava sıcaklıklarındaki ani değişiklikler nedeniyle vücut ısısındaki ani düşüşler veya soğuğa maruz kalmanın bu tür hastalıklara davetiye çıkardığını hatırlatan Doç. Dr. Doğan, vatandaşlara dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.

‘Bir Mutasyon Gerçekleşmiş Olabilir’

Uzmanlar genellikle bu aylarda yoğun bir hastalık beklemediklerini ancak bu yılın biraz farklı olduğunu belirtiyor. Mayıs ayında üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Doğan, bu durumu mevsimin getirdiği özelliklere bağlıyor. RNA virüslerinin sıkça mutasyona uğradığını belirten Doç. Dr. Doğan, bu durumun toplumda hastalık sayısındaki artışa ve daha önce hastalığı geçirmiş bireylerin tekrar hastalanmasına yol açabileceğini söylüyor. Dolayısıyla, mutasyon olasılığına karşı dikkatli olmak ve korunma tedbirlerini eksiksiz uygulamak önem taşıyor.

Related Posts

Bel fıtığı sanıp doktora gitti, skolyoz olduğunu öğrendi! ‘Erken tanı en güçlü silah’

Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, yoğun konser temposu nedeniyle yaşadığı bel ağrıları sonrası doktora başvurdu. Bel fıtığı şüphesiyle gittiği muayenede, o güne dek sadece adını duyduğu bir rahatsızlığın kendi kapısını çaldığını öğrendi. Skolyoz tanısı alan ve “Skolyoz sadece bir duruş değil, farkındalık meselesi: Farkında ol, destek ol!” diyen Melis Fis, Skolyoz Farkındalık Etkinliği’ne hem şarkılarıyla renk kattı hem de özellikle gençlerde sık karşılaşılan skolyoza yönelik kendi hikayesini içtenlikle anlattı.

Sağlığınız tehlikede olabilir: Klima kullanırken bunlara dikkat!

Uzmanlar, sıcak havalarda konforlu olabilmek ve verimli çalışabilmek için kullanılan klimaların aynı zamanda insan sağlığı açısından ciddi sorunlara da yol açabildiğini belirtti.

Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin yalnızca kilo vermeye odaklanan klasik programlardan ayrıldığını ve bireyin yaşam kalitesini artırarak, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağladığını belirtti. Peki Psikodiyet nedir? işte uzmanından açıklamalar.

Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Keneye kolonya dökmek veya ateş basmak KKKA riskini artırıyor! Uzmanlar, doğru çıkarma yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken belirtileri sıraladı.

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Uzmanından güneş ışınlarına karşı uyarı: Cilt kanserine yol açıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dematoliji-Cildiye) Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, cilt kanseri sebepleri ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının cilt kanseri için ana risk faktörü olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yazıcı; “Solaryumda maruz kalınan yapay güneş ışını da kanser gelişimi için aynı riske sahiptir. Cilt kanseri için diğer risk faktörlerinin başında yaş gelir. Yıllar içerisinde ne kadar süre güneşe maruz kalınırsa cilt kanseri gelişim riski artar” dedi.