Zeytinyağı Verimi ve Kalitesi, Sıcak Yaz Mevsimi Nedeniyle Düştü
Son yılların en sıcak yaz mevsimi etkisiyle zeytinyağı üretiminde düşüş yaşandı. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) üyesi Zafer Tan, önceki yıllarda 4,3 kilodan 1 kilo zeytinyağı elde edilirken, bu yıl bu oranın 6 kiloya kadar çıktığını belirtti.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü raporlarına göre, Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı üretiminde son 54 yılın en sıcak yaz mevsimi yaşandı. Aşırı sıcaklar, zeytin çekirdeği gelişimini olumsuz etkileyerek kalite ve verim kayıplarına sebep oldu. UZZK üyesi Zafer Tan, Türkiye’nin dünya genelinde zeytinyağı üretiminde 4. sırada bulunduğunu belirtti.
Zeytin Çekirdeği Gelişimi Eksikliği
Zafer Tan, yaz aylarındaki aşırı sıcakların zeytin çekirdeği gelişimini olumsuz etkilediğini vurgulayarak, “Zeytin ağaçlarımız yaz aylarında strese girdi ve çekirdeklerde gelişim sağlanamadı. Bu durum da yağ verimini düşürdü” şeklinde konuştu.
Ağaçlar Strese Girdi
Zeytin çekirdeği iriliği sağlanamadığından zeytinyağı verimi düştü. Tan, “Zeytin meyvesinden elde edilen yağ miktarı önemli ölçüde azaldı. Bazı bölgelerde bu oran 6 kilonun üzerine çıktı” dedi. Ayrıca, aşırı sıcaklar nedeniyle zeytin ağaçlarında çeşitli sorunlar yaşandığını belirtti.
Yağ Fiyatlarında Düşüş
Aşırı sıcakların etkisiyle dünyada da yağ fiyatlarında düşüş yaşandığını söyleyen Zafer Tan, “Zeytinyağı piyasasında ciddi bir durgunluk var. Üreticiler, yağ fiyatlarındaki düşüş nedeniyle ürünlerini depoluyor ve satmıyor” şeklinde açıklama yaptı.
Opera Sanatçısı Güneş Uluçay, Komşularından Opera Sanatçısı Olmayı Anlattı