TCMB: Nisan’da Enflasyonun Ana Eğilimi Yükseldi

Enflasyon Nisan Ayında Yükseldi: Elektrik ve Kur Etkili Oldu

Bir rapora göre, enflasyonun ana eğilimi nisan ayında yükseldi. Enerji ve temel mal gruplarındaki aylık fiyat artışları dikkat çekerken, bu artışta mesken elektrik tarifesindeki düzenleme ve Türk lirasındaki değer kaybı etkili oldu. Gıda grubundaki fiyat artışı yavaşlarken, sebze fiyatlarındaki düşüş bu gelişmede belirleyici rol oynadı.

Elektrik Belirleyici Oldu

Nisan ayında enerji fiyatları aylık bazda %4,32 artarken, yıllık enerji enflasyonu %48,11’e yükseldi. Özellikle mesken elektrik tarifesinin %20,80 oranında artırılması enerji grubundaki yükselişi tetikledi. Buna karşın, uluslararası petrol fiyatlarının düşmesiyle akaryakıt fiyatlarında %0,36 oranında gerileme yaşandı.

Temel Ürünlerde Kur Etkisi

Türk lirasındaki zayıflama, dayanıklı tüketim malları başta olmak üzere temel mallarda fiyat artışlarını hızlandırdı. Otomobil ve mobilya fiyatlarındaki yükseliş dikkat çekerken, dayanıklı tüketim mallarında fiyat artışı %3,43 oldu. Giyim ve ayakkabı grubunda ise sezon geçişi nedeniyle fiyatlar %6,57 oranında arttı.

Hizmet Grubunda Bayram Etkisi

Hizmet grubundaki aylık fiyat artışı %3,00 olarak gerçekleşti. Bayram dönemi etkisiyle ulaştırma hizmetlerinde fiyatlar %5,75 oranında arttı. Bu artışta şehirlerarası kara yolu taşımacılığı (%13,22) ve hava yolu taşımacılığı (%42,10) öne çıktı. Lokanta-otel grubu ise kırmızı et ve döviz kuru etkisiyle yükseliş kaydetti.

Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda fiyatlar %2,01 artarken, grup yıllık enflasyonu %36,09’a geriledi. Sebze fiyatlarındaki %17,32’lik düşüş, kırmızı et, yumurta ve meyvedeki artışları dengeledi. İşlenmiş gıdalarda ise %2,04’lük artış yaşandı.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) nisan ayında %2,76 arttı. Ancak yıllık ÜFE baz etkisiyle %22,50’ye gerileyerek düşüş eğilimini sürdürdü. En yüksek artışlar sermaye ve ara malı gruplarında kaydedildi.

Mevsimsellikten arındırılmış B ve C endekslerinin aylık artışları güçlenirken, yıllık artış oranları gerilemeye devam etti. TCMB, üç aylık ortalamalarda yataya yakın bir seyir izlerken, nisan ayında ana enflasyon eğiliminde yukarı yönlü hareketin belirginleştiğine dikkat çekti.

Related Posts

Bir ilde toplu taşımaya yüzde 25 zam geldi! Taksi indi bindi 115 lira oldu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), toplu ulaşım ücretlerine yüzde 25 zam yapılmasını kararlaştırdı.

Bakanlıktan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 3,7 milyon TL ceza

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, İzmir’in Tire ilçesinde, açık alanda vahşi depolama yaptığı belirlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 3 milyon 739 bin 452 TL ceza uyguladı.

Çin Merkez Bankası kısa vadeli faizleri düşürdü

Çin Merkez Bankası (PBoC), ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret gerilimine karşı ekonominin ve finans piyasalarının istikrarını sağlamak üzere para politikası tedbirleri açıkladı.

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

Roscongress: Trump’ın tarifeleri küresel piyasaları 2008 krizinden daha fazla sarstı

ABD’de yeniden göreve gelen Başkan Trump’ın gümrük tarifeleri politikasına mercek tutan Roscongress, Rus ekonomisinin 2000’den itibaren yaşanan krizler karşısındaki tepkisine de yakından baktı.

Marmarabirlik’te yeni dönem: Ali Yıldız başkan!

Dünyanın dev zeytin üreticisi Marmarabirlik yönetiminde kan değişimi yaşandı. Marmarabirlik’in Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğuna, Yönetim Kurulu kararıyla Ali Yıldız oturdu. Marmarabrlik’in yeni dönemindeki Yönetim Kurulu dağılımı şu şekilde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir