Avrupa Parlamentosu’ndan Türklere Schengen vizesi için ‘kapasite artırma’ çağrısı

Türk Vatandaşları için Schengen Vizesi İçin Kapasite Artırma Çağrısı

Schegen Vizesi Sorunları

Schegen vizesi alma sürecinde yaşanan zorluklar devam ederken, Avrupa Parlamentosu, üye ülkelere “kapasite artırma” çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerle yapılan ikili görüşmelerin vize sorununu çözmeye yönelik olumlu etkisi henüz hissedilmedi.

AB Komisyonu’nun yıllık ülke raporunu temel alarak hazırlanan Türkiye Raporu’nda, Schengen vizesi başvurularındaki artış ve sistemin kötüye kullanılması endişesi ele alındı.

Schegen Vizesi İstatistikleri

Verilere göre, 2022’de Türkiye’den Schengen vizesi için 778 bin 409 başvuru yapıldı ve bunlardan 645 bin 842 başvuruya olumlu yanıt verildi. Ret oranı %15.7 olarak açıklandı.

Geçtiğimiz yıla göre, 2023’te Türkiye’den yapılan vize başvuru sayısında artış yaşandı ve 1 milyon 55 bin 885 başvuru gerçekleşti. Bu başvurulardan 867 bin 646’sına olumlu yanıt verilirken, ret oranı %16.1 olarak belirtildi.

AB’den Türkiye’ye İltica Başvuruları

BBC Türkçe’ye konuşan bir AB yetkilisi, 2023’te Schengen vizesi alarak yasal yollarla giriş yaptıktan sonra iltica başvurusunda bulunan 103 bin Türk vatandaşı olduğunu açıkladı. Ayrıca, Schengen Bölgesi’ne giriş çıkış yapmayan Türk vatandaşlarının sayısının önemli olduğu vurgulandı.

  • AB Sığınma Kurallarındaki Sertleşme

Schegen vizesi konusundaki sıkıntılar medyada geniş yer bulurken, bazı ülkelerin Türk vatandaşlarına vize uygulamaları tartışma konusu oldu. Ancak AB Türkiye Delegasyonu tarafından yapılan açıklamada, Schengen konsolosluklarının rekor sayıda vize başvurusunu işleme aldığı belirtildi.

Vize Muafiyeti ve Beklentiler

Avrupa Parlamentosu, vize kolaylığı tedbirlerini destekleyerek özellikle ticari ve eğitim alanlarındaki faaliyetlere odaklanmayı amaçlıyor. Ancak, vize muafiyeti konusunda Türkiye’den ilerleme kaydedilmediği ve belirli kriterlerin yerine getirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

  • Vize Muafiyeti için Gereken Kriterler

Türkiye’nin vize muafiyeti için yerine getirmesi gereken 72 kriterden son altı kriter henüz karşılanmadı. Bunlar arasında terörle mücadele yasasında değişiklik yapılması, Europol ile işbirliği anlaşması imzalanması gibi konular yer alıyor.

Demokratik İlkeler

Belgede, Türkiye ile AB arasındaki demokratik ilkelerin tartışılmasının önemine vurgu yapılırken, katılım sürecinde sabırlı olunması gerektiği ve ilerleme kaydedilmesi gerektiği belirtiliyor.

Related Posts

ABD ile Çin arasında müzakereler başları: İsviçre’de kritik görüşme

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergileri ile başlayan ABD ve Çin arasındaki ticaret gerginliğinde beklenen gün geldi. Resmi Çin basınında yer alan haberlere göre ABD ve Çin arasındaki karşılıklı ticaret müzakereleri ABD Hazine Bakanı Scott …

Bodrum’da kokain ele geçirildi; 1 tutuklama

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bir eve düzenlenen narkotik operasyonunda 2 kilo 200 gram skunk ve 870 gram kokain ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Jennifer Lopez Antalya’ya geliyor!

Dünyaca ünlü şarkıcı Jennifer Lopez, 23 Temmuz’da Antalya’da konser verecek.

Ukrayna’yı işgale devam eden Rusya ne durumda? Ortalığı karıştıracak iddia geldi

Savaşın gölgesinde 80. Zafer Günü Kutlamalarına hazırlanan Rusya’nın sahadaki kayıpları Kremlin’in askeri vitrinini zayıflatmış durumda. İngiliz gazetesi The Economist, Rusya’nın geçit yaptıracak kadar bile tankı kalmadığını iddia etti. Eski …

Devlet Bahçeli adını anmamıştı: MHP’den ‘Özgür Özel’ açıklaması

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e yönelik saldırıyla ilgili isim vermeden yaptığı açıklamaya yönelik eleştirilere cevap verdi.

Ülkeler imzaları attı: Avrupa savaşa hazırlanıyor

Avrupa’da güvenlik dengeleri yeniden şekillenirken, Fransa ile Polonya savunma ve enerji alanlarında tarihi bir iş birliği anlaşması imzalıyor. Anlaşma, nükleer caydırıcılık dahil olmak üzere karşılıklı savunma taahhütleri içeriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir